Fit-Ball

A Fit-Ball egy egészséges emberek számára kifejlesztett rekreációs sporteszköz, melynek használata közben óvjuk a csont-ízületi rendszert, és viszonylag nagy kiterjedésű aerob gyakorlatok végzése mellett is mindenki számára optimális kardio-vaszkuláris terhelést biztosíthatunk.gyógytorna gyakorlatokba rendszeresen beépítjük és nagyon jó otthon gyakorlásra.

Helyes tartás

A megfelelő méretű labdán ülve könnyen megvalósítható a gerinc fiziológiás tartása. A porckorongokra körkörösen csaknem azonos nagyságú erők hatnak. A labda apró gördülései és a rajta ülő ember mozgásai ezen erők nagyságát kismértékben növelik - csökkentik. Ezáltal megvalósul a porckorongok álladó "masszírozása", anyagcseréjük optimális lesz.

Dinamikus ülés

Mivel a labda nem fix pontokon érintkezik a talajjal, a törzsizomzat folyamatos dinamikus és összehangolt muködésére van szükség ahhoz, hogy ne veszítsük el egyensúlyunkat. Ez az ún. dinamikus ülés állandó, de nem megeröltető hátizom tréninget jelent és biztosítja az izületek, lágyrészek számára a tehermentesített helyzetet.

A fiziológiás tartás lényegesen könnyebben felvehető, mint egy átlag irodaszéken vagy iskolapadban, ezért Skandináviában, az ergonómiai szempontból ideális ülőbútorok őshazájában egyenesen szék helyett ajánlják mint ülőbútort. Elöljárva a jó példával egész hivatalokat, iskolákat rendeztek.

Rossz tartás

Széken csak statikus ülés lehetséges, ráadásul a legtöbb hagyományos ülőbútor nem segíti elő a fiziológiás testtartást. A gerinc flexiós (" görbedt") helyzete nyomán a medence hátrabillen, a porckorongok elülso részére folyamatosan igen nagy ero hat. A porckorong magja a külső gyűrűt nyomva a gerinccsatorna felé türemkedik, ahol fontos idegek futnak. A hirtelen nagy fájdalommal és / vagy neurológiai tünetekkel járó gerincproblémák diagnosztizálása és gyógyszeres kezelése szakorvosi feladat. Az ilyen betegek mozgásterápiáját csak gyógytornász végezheti.


A labda helyes méretének megválasztása

Testmagasság alapján:

Testmagasság      
Labdaátmérő
140-155 cm 55 cm
155-172 cm 65 cm
172-185 cm 75 cm


Kapható nálunk.

Rajzokat és a szöveget a www.fitball.hu oldalról vettük át.