26 éves nőbeteg

Esettanulmány

Háttér:
26 éves nőbeteg nehezebb súlyzós, fitnesztermi edzést követően jelentkező derékpanaszokkal érkezett a Szevermed Mozgásszervi Központba.

A beteg kitűzött célja:
Fájdalommentesítés és önálló, fitnesztermi edzések

Panaszai:
A derék alsó részén, jobb és bal oldalon erős fájdalmat érzett illetve a derék felső része a normál „homorú” helyzet helyett domború volt. A derék mozgásai rendkívül korlátozottak voltak: az előre-, hátrahajlás pár cm-ben volt csak mérhető. MR vizsgálat leírja az ágyéki II-III. csigolya fedőlemezeinek beroppanását és gyulladását valamint a csigolyák kompressziós törését. 

Ami segített – egyéni kezelési terv:
A kezelés elején izomlazító-, fájdalomcsillapító- és gyulladáscsökkentő gyógyszert szedett, fűzőt viselt a gerinc terhelhetőségének csökkentésére, mellette 1,5 hónapon keresztül hetente egyszer fél órát járt gyógytornára, mely során fájdalommentes helyzetben manuális technikákkal lazítottuk a gerinc melletti feszes izomzatot,  tape technikát alkalmaztunk, és  megtanítottuk a deréktáji szakasz helyes használatát, kimozgatását. 1,5 hónap alatt a fájdalom és a deformitás csökkenésével hetente kétszer járt óvatos manuálterápiás kezelésre, mely során a deformitást próbáltuk csökkenteni, idegmobilizációs feladatokat végeztettünk és aktív tréninggel elkezdtük a gerinc stabilitásának helyreállítását, az izomfűző kialakítását.

Ettől fogva már naponta végezte otthon 45 percben a gyakorlatokat és az állóképességi edzést.

Jelenleg is fájdalommentesen él, a gerinc mozgásai szabadok, naponta rendszeresen edz.